Skip to main content
| Kernteam | NPO Praktijk Voorbeelden

Actief naar buiten! I Tabor College d'Ampte

Omschrijving van het initiatief:
Het initiatief "Actief naar buiten!" van d'Ampte heeft tot doel leerlingen aan te moedigen om meer te bewegen tijdens pauzes en buiten de lesuren. In de afgelopen vier jaar hebben we al positieve resultaten geboekt op het junior plein, waar we groene ruimtes, zitgelegenheid, een overkapping en een basketbalveld hebben toegevoegd. Nu is het tijd om ons hoofdgebouw schoolplein te vernieuwen, zodat het aantrekkelijker wordt voor onze leerlingen, zowel om te bewegen als om buiten pauze te houden. Daarom vragen we een subsidie van €20.000 aan om een multifunctioneel sportveld aan te leggen op het hoofdplein.

Doelstelling
Ons doel is om minstens 60% van de leerlingen in leerjaar '24 buiten te zien pauzeren, waarbij ons schoolplein een verbindende factor is voor ontspanning en beweging. We streven ernaar dit meetbaar te maken en uiteindelijk deelname te verhogen naar 80%. Dit wordt gemeten via enquêtes onder onze leerlingen.

Doelgroep:
Jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar.

Activiteiten:
Ons initiatief omvat de aanleg van een multifunctioneel sportveld op ons schoolplein met basketbal- en voetbalvelden en kunstgras. We overwegen ook de toevoeging van een Teqball one tafel, tafeltennistafel of fitnessapparatuur, afhankelijk van ons beschikbare budget. Ons plan om beweging op het schoolplein te implementeren omvat bewegingslessen tijdens LO-lessen, toernooien, activiteiten buiten schooltijd en het sluiten van het theater bij mooi weer met een stoplichtsysteem.

Resultaat:
Op het schoolplein van d'Ampte heerst een opwinding die niet te missen is. Het doel is om 60% van de leerlingen uit de bovenbouw in leerjaar '24 buiten te zien pauzeren, en dit doel wordt langzaam maar zeker werkelijkheid. Het schoolplein, dat dient als de verbindende factor, is getransformeerd tot een bruisende hub van activiteiten. De eerste wedstrijdjes basketbal zijn al gespeeld op het fonkelnieuwe basketbalveld. Terwijl de doeltjes nog wachten op hun laatste onderdelen. Leerlingen staan te popelen om hun vaardigheden te tonen en te genieten van de frisse lucht en het plezier van bewegen. Hoewel een deel van het plein al is aangepakt, is er nog werk te doen. Dankzij het vrijgespeelde budget van de school, zal het plein ook groener en overzichtelijker worden gemaakt, maar niet alles kan in dit kalenderjaar gerealiseerd worden. Sommige plannen zijn doorgeschoven naar het volgende jaar, maar de inzet en het enthousiasme van de leerlingen en docenten zijn onverminderd groot. Het schoolplein van d'Ampte is in beweging, en de toekomst ziet er stralend uit voor het initiatief "Actief naar buiten!"