Skip to main content
| NPOsport | NPO Praktijk Voorbeelden

Schooljudo groep 1 t/m 8 op de Bockxmeerschool

Omschrijving van het initiatief: Schooljudo bij De Bockxmeerschool

Bij De Bockxmeerschool omarmen we het enthousiasme voor sport en de waarde van fysieke en sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen. Daarom zijn we trots op ons praktijkvoorbeeld in samenwerking met Budoschool Jeroen Blom, waarin we schooljudo hebben geïntegreerd als een effectieve methode om kinderen kennis te laten maken met judo, essentiële levensvaardigheden te ontwikkelen en de groepsdynamiek in de klas te verbeteren.

Waarom Schooljudo?

Schooljudo heeft een doordachte methodiek ontwikkeld waarmee judo wordt ingezet als hulpmiddel om aan meerdere aspecten van de kinderontwikkeling te werken. Binnen deze doorlopende leerlijn leggen we de nadruk op zeven belangrijke Schooljudo-waarden: vertrouwen, samenwerken, respect, beheersing, weerbaarheid, discipline en, misschien wel het belangrijkst, heel veel plezier. Deze waarden vormen de kern van onze lessenreeks.

Mede mogelijk gemaakt door NPO-Sport

In dit initiatief willen we graag benadrukken dat de realisatie ervan mede mogelijk is gemaakt dankzij de waardevolle bijdrage vanuit het Nationaal Programma Onderwijs te Hoorn, specifiek gericht op sport (NPO-Sport). Deze ondersteuning heeft ons in staat gesteld om Schooljudo te integreren in ons onderwijsprogramma en daarmee de kinderen van De Bockxmeerschool te laten profiteren van de voordelen die deze sportieve en educatieve aanpak biedt.

In de praktijk

Gedurende de lessenreeks bij De Bockxmeerschool komt de essentie van deze zeven waarden steeds weer terug. Hoewel de lessen nu worden gegeven vanuit de expertise van Budoschool Jeroen Blom, in plaats van direct in samenwerking met Schooljudo, blijft de integriteit van het programma behouden. Jeroen Blom heeft aanzienlijke ervaring opgedaan in het lesgeven en begeleiden van kinderen door middel van judo, waardoor de impact van deze lessen niet onopgemerkt blijft.

Wat brengt het?

Het resultaat? Kinderen die niet alleen de fijne kneepjes van judo leren, maar ook waardevolle levenslessen over samenwerking, respect, en het ontwikkelen van hun eigen karakter. De kinderen worden weerbaarder en krijgen de kans om te groeien, zowel fysiek als mentaal. Bij De Bockxmeerschool zetten we ons in voor het welzijn van onze leerlingen, en met dit praktijkvoorbeeld laten we zien hoe sport, in het bijzonder judo, een positieve impact kan hebben op hun ontwikkeling en toekomst. We zijn er trots op deel uit te maken van dit inspirerende initiatief dat mogelijk is gemaakt door NPO-Sport.